Rubriky receptů: AsijskéHlavní chodyTofuVeganské
Byla jsem navštívit asijský market s potravinami a tuto návštěvu jsem musela samozřejmě ihned zužitkovat a uvařit nám něco dobrého. Tak pojďme na to!
Začněte přípravou sušeného tofu (tofu skin/bean curd skin). 4 kousky sušeného tofu ve větší misce rozlámejte na menší kousky, osolte, zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte 30 minut odležet.
Pokud jste sušené tofu ještě neochutnali, doporučuju vyzkoušet, já jsem ho jednu dobu pojídala denně, protože je strašně dobré. Poměrně problematické bylo sušené tofu v ČR koupit (vozila jsem si ho z USA), ale ve specializovaných asijských prodejnách ho dnes najdete i u nás. Ve většině případů se prodává
ve formě tyčinek.
Než tofu změkne, připravte si 80 g hub shimeji (já jsem koupila jejich bílou verzi white bunashimeji),
2 hrsti edemame (lze koupit vyloupená mražené) a 5 ks menších bok choy/pak choi, které je potřeba důkladně omýt a nakrájet na menší kousky.
Připravte si zálivku. Smíchejte 2 čajové lžičky Shoyu sójové omáčky, 1 čajovou lžičku kokosového cukru, 1/2 čajové lžičky sushi octa, 1 stroužek na drobno nakrájeného česneku, 1 čajovou lžičku sezamového oleje, 4 polévkové lžíce vody a 1 čajovou lžičku kuzu škrobu.
Tofu vyndejte z vody a pokrájejte na menší kusy.
V pánvi rozpalte olivový olej, tofu orestujte, přidejte shimeji a edemame a restujte 3 minuty. Přidejte bok choy, vlijte do pánve připravenou zálivku, stáhněte plamen a 2 minuty prohřívejte.
Dochuťte pepřem, solí a případně instantní zeleninovou polévkou bez tuku NAHRIN.
Jako přílohu jsem zvolila basmati rýži, ke které jsem při vaření přidala špetku kurkumy.
Dobrou chuť!