Rubriky receptů: BramboryČeská kuchyněHlavní chodySeitan
Všichni v Čechách znají tradiční knedlo vepřo zelo. Já osobně nejsem velkým fanouškem knedlíků, proto jsem se rozhodla tuto veganskou variaci na knedlo vepřo zelo pojmout trochu jinak a knedlík jsem nahradila bramborem (ostatně to tak v naší rodině děláme běžně). Pokud však jste knedlomilové, zůstaňte u tradičních kombinací.
Namísto vepřového jsem použila seitan special, který koupíte v jakékoliv zdravé výživě. Prodává se vakuovaný, působí jako jeden větší kus, ale ve skutečnosti se jedná o více menších kousků. Chcete-li tedy přímo pečínku, kterou můžete péct v kuse, potom se poohlédněte po jiné alternativě.
Seitan jsem umístila do skleněného pekáčku, zlehka osolila a pokladla jsem dvěmi na plátky nakrájenými stroužky česneku. Podlila jsem vodou a dala do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Následně jsem do menšího hrnce dala na kokosový olej (bez vůně) osmažit na kostičky nakrájenou cibuli. Na tenké nudličky nakrájené hlávkové zelí (použila jsem 1/4 hlávky) a na plátky nakrájený stroužek česneku jsem přidala do hrnce k cibuli, osolila, pokmínovala a zlehka opepřila.
Přibližně 5 minut jsem zelí restovala a poté jsem ho podlila vodou. Zelí jsem dusila pod pokličkou
cca 30 minut. Dvakrát jsem musela přidat trochu vody, aby se zelí opravdu pouze dusilo a ne peklo.
Po 30 minutách dušení jsem přidala malý brambor na zahuštění (nastrouhaný na nejjemnější straně struhadla, aby vznikla bramborová kašička). Pro dochucení jsem přidala čajovou lžičku Tellofix Classic.
Zelí jsem dusila dalších 20 minut a na závěr jsem dochutila 1 čajovou lžičkou jablečného octa
a 1 čajovou lžičkou kokosového cukru.
Během vaření zelí jsem z trouby několikrát vytáhla pekáč se seitanem, abych seitan polila vodou s česnekem, v níž jsem seitan pekla.
Jak jsem vařila brambory… Věřím, že s tímto bodem nebudete mít žádný problém.
Přibližně za hodinu máte hotovo. Dobrou chuť!