Na 1 korpus:
Čokoládová pěna:
Čokoládová poleva:
Ozdoba:
Korpus (pro tento recept byly použity 2 korpusy):
Dortovou formu vymažte tukem a vysypejte polohrubou moukou.
Troubu předehřejte na 180 °C.
V jedné míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
Ve druhé míse smíchejte mléko, olej, 100 g marmelády, vanilkový extrakt a cukr.
Vše dobře promíchejte metličkou.
Sypké ingredience postupně vmíchejte do mokrých.
Nalijte do dortové formy a pečte 45 minut až hodinu.
Zkontrolujte špejlí, aby nebyl korpus vysušený.
Pokud se vršek peče příliš rychle, přikryjte formu alobalem.
Korpus po upečení nechejte ve formě úplně vychladnout.
Po vychladnutí můžete korpus rozkrojit a plnit.
Čokoládová pěna:
Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni.
Přemístěte do nádoby s hedvábným tofu a rostlinným mlékem a vyšlehejte.
Čokoládová poleva:
V rendlíku přiveďte k mírnému varu smetanu.
Přidejte kokosový olej a nechte rozpustit.
Odstavte z ohně a přelijte přes rozlámanou čokoládu.
Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
Směs dejte na 1 hodinu do lednice.
Dokončení dortu:
Korpus rozřízněte napůl po jeho délce.
Potřete marmeládou a čokoládovou pěnou.
Celý dort po jeho povrchu potřete čokoládovou polevou a ozdobte ovocem.
Pozn.: Dort na fotografii je ze dvou korpusů, tedy celkem ze 4 vrstev promazaných marmeládou
a čokoládovou pěnou.
Tento recept byl inspirován receptem zveřejněným na www.veganotic.cz.