• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
VEGEnevege.cz
  • Vegenevege
  • Recenze produktů
  • Recepty
  • Do It Yourself
✕

Čokoládovo malinový dort (VEGAN)

Rubriky receptů: DezertyVeganské


Pojďme spolu zhřešit a upéct si výborný dort plný čokolády, kterým jsme se inspirovali u Veganotic.

Ingredience:

Na 1 korpus:

  • 375 g polohrubé mouky
  • 125 g kakaa
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 375 ml rostlinného mléka
  • 125 ml oleje
  • cca 250 g kvalitní malinové marmelády
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 312 g cukru (ideálně kokosového)

Čokoládová pěna:

  • 2 balení hedvábného tofu (2x125g)
  • 200 g vegan hořké čokolády
  • 125 ml rostlinného mléka nebo kokosového plnotučného mléka

Čokoládová poleva:

  • 180 ml sójové nebo ovesné smetany
  • 6 polévkových lžic kokosového oleje (nebo rostlinného másla)
  • 300 g kvalitní vegan čokolády

Ozdoba:

  • maliny (popř. jiné ovoce
    na ozdobu)

Postup přípravy:

Korpus (pro tento recept byly použity 2 korpusy):

Dortovou formu vymažte tukem a vysypejte polohrubou moukou.

Troubu předehřejte na 180 °C.

V jedné míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

Ve druhé míse smíchejte mléko, olej, 100 g marmelády, vanilkový extrakt a cukr.

Vše dobře promíchejte metličkou.

Sypké ingredience postupně vmíchejte do mokrých.

Nalijte do dortové formy a pečte 45 minut až hodinu.

Zkontrolujte špejlí, aby nebyl korpus vysušený.

Pokud se vršek peče příliš rychle, přikryjte formu alobalem.

Korpus po upečení nechejte ve formě úplně vychladnout.

Po vychladnutí můžete korpus rozkrojit a plnit.

Čokoládová pěna:

Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni.

Přemístěte do nádoby s hedvábným tofu a rostlinným mlékem a vyšlehejte.

Čokoládová poleva:

V rendlíku přiveďte k mírnému varu smetanu.

Přidejte kokosový olej a nechte rozpustit.

Odstavte z ohně a přelijte přes rozlámanou čokoládu.

Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.

Směs dejte na 1 hodinu do lednice.

Dokončení dortu:

Korpus rozřízněte napůl po jeho délce.

Potřete marmeládou a čokoládovou pěnou.

Celý dort po jeho povrchu potřete čokoládovou polevou a ozdobte ovocem.

Pozn.: Dort na fotografii je ze dvou korpusů, tedy celkem ze 4 vrstev promazaných marmeládou
a čokoládovou pěnou.

Tento recept byl inspirován receptem zveřejněným na www.veganotic.cz.

Sdílet
2

Další recepty

27. 10. 2019

Houbová omáčka (VEGAN)


Přečíst více
3. 12. 2019

Cizrna na paprice (VEGAN)


Přečíst více
7. 3. 2020

Těstoviny z kouzelného hrnce (VEGAN)


Přečíst více
8. 3. 2020

Sójová směs ve smetanové omáčce (VEGAN)


Přečíst více
© 2019 Vegenevege – muj příběh | inspirace pro jiný životní styl | Zásady ochrany osobních údajů | kontakt: vegenevege@gmail.com
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram