Rubriky receptů: Hlavní chodyIndickéLuštěninyRýžeVeganské
Nevím, jak Vy, ale já jsem si indickou kuchyni velmi oblíbila. Tedy alespoň její evropskou verzi. Zvláště pak tradiční luštěninový pokrm Dal Tadka, který si spolu dnes připravíme.
Začala jsem tím, že jsem několikrát proprala 1 hrnek (v odměrce 1 cup) žlutého půleného hrachu ve vodě.
Hrách jsem si připravila do tlakového hrnce, přidala jsem na kostičky nakrájenou menší cibuli,
5 dle libosti nakrájených cherry rajčátek, 1 čajovou lžičku na malé kousky nakrájeného čerstvého zázvoru, 1 malou sušenou chilli papričku (pokud jste fanouškem pálivých jídel, přidejte více chilli), kterou jsem rozmělnila mezi prsty a ¾ čajové lžičky kurkumy.
Celou směs jsem zalila 2 hrnky vody a v tlakovém hrnci přivedla k varu.
Plyn jsem stáhla na minimum a takto vařila cca 15 – 20 minut.
V mezidobí jsem si pouze lehce rozpálila pánev a na 1 polévkové lžíci veganského másla jsem orestovala dvě špetky celého kmínu.
Cca po dvou minutách jsem ke kmínu přidala špetku nadrceného fenyklu, 3 nadrobno nakrájené stroužky česneku a asi 4 kolečka čerstvé červené chilli papričky.
Po celou dobu jsem pánev zahřívala pouze na mírném plamenu, aby se mi něco nespálilo. Jakmile česnek lehce zezlatověl, sundala jsem pánev ze sporáku a přidala jsem ½ čajové lžičky koření sladká paprika.
Jakmile se dovařil hrách, přidala jsem do něj směs, kterou jsem si připravila v pánvi a vše důkladně promíchala.
Přidala jsem 1 čajovou lžičku vegan garam masala pasty, sůl a 4 polévkové lžíce rajčatového pyré. Můžete použít i krájená rajčata v konzervě.
Na závěr jsem posypala hrách špetkou čerstvého koriandru.
Pokud je na Vás Dal příliš řídký, přebytečnou vodu vyvařte.
A máme hotovo! Podávejte s rýží nebo indickým chlebem.