• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
VEGEnevege.cz
  • Vegenevege
  • Recenze produktů
  • Recepty
  • Do It Yourself
✕

Falešný kaldoun (VEGETARIÁNSKÝ)

Rubriky receptů: PolévkyVegetariánské


Originálně je kaldoun hustá polévka z kachny nebo husy. Doma se ale ustálila i vegetariánská verze této polévky
aneb falešný kaldoun. Jediný živočišný produkt, který ve falešné kaldounové polévce najdete, je domácí vejce.

Ingredience:

4 porce

Polévka:

  • 1 polévková lžíce veganského másla
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1/4 malého celeru
  • 1 polévková lžíce hrubé mouky
  • Zeleninový vývar/bujón
  • Sůl
  • Pepř
  • Petrželka

Drožďové knedlíčky:

  • 1 polévková lžíce veganského másla
  • 1/4 cibule
  • 1 kostka droždí
  • 1 domácí vejce
  • Strouhanka
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy:

Polévka:

Na 1 polévkovou lžíci veganského másla dejte smažit 1 na drobno nakrájenou cibuli. Jakmile zezlátne, přidejte na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu – 1 větší mrkev, 1 menší petržel a 1/4 malého celeru.

Zeleninu osolte, opepřete a duste 5-8 minut.

Přidejte 1 polévkovou lžíci hrubé mouky, promíchejte, chvilku osmažte a zalijte 1až 1 a 1/5 l zeleninového vývaru (nebo použijte zeleninový bujón, například Tellofix Classic).

Polévku vařte cca 15 minut, než zelenina změkne.

Drožďové knedlíčky:

V mezidobí si připravte drožďové knedlíčky. Na 1 polévkovou lžíci veganského másla dejte dusit
1/4 na drobno nakrájené cibule. Jakmile cibule změkne, přidejte 1 kostku droždí a nechejte ho roztopit.

Odstavte z plotny a nechejte vychladnout.

Do zchladnuté směsi přidejte 1 vejce (ideálně domácí), osolte, opepřete, přidejte 1 čajovou lžičku majoránky,  stroužek prolisovaného česneku a nastrouhejte trošku muškátového oříšku.

Směs pořádně promíchejte a postupně přidávejte strouhanku tak, aby ze směsi bylo možné tvarovat knedlíčky. Směs na knedlíčky udělejte prvně radši řidší a chvilku počkejte, až do sebe strouhanka nasaje vlhkost. Pokud to se strouhankou přeženete, budou knedlíčky tuhé.

Ze směsi vytvarujte knedlíčky a zavařte je do polévky.

Knedlíčky jsou do 5 minut uvařené.

Na závěr polévku ozdobte nasekanou petrželkou, dosolte a dopepřete.

Pokud chcete polévku hutnější, můžete přidat domácí nudle (hrubá mouka, vejce, sůl), kapání
nebo strouhání.

Dobrou chuť!

 

 

Sdílet
0

Další recepty

26. 3. 2020

Kaštanový krém (VEGAN)


Přečíst více
8. 5. 2020

Asijské knedlíčky (VEGETARIÁNSKÉ)


Přečíst více
30. 1. 2020

Zapékané brambory (VEGETARIÁNSKÉ)


Přečíst více
14. 4. 2020

Pečený dýňový krém (VEGAN)


Přečíst více
© 2019 Vegenevege – muj příběh | inspirace pro jiný životní styl | Zásady ochrany osobních údajů | kontakt: vegenevege@gmail.com
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram