• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
VEGEnevege.cz
  • Vegenevege
  • Recenze produktů
  • Recepty
  • Do It Yourself
✕

Falešný kaldoun (VEGETARIÁNSKÝ)

Rubriky receptů: PolévkyVegetariánské


Originálně je kaldoun hustá polévka z kachny nebo husy. Doma se ale ustálila i vegetariánská verze této polévky
aneb falešný kaldoun. Jediný živočišný produkt, který ve falešné kaldounové polévce najdete, je domácí vejce.

Ingredience:

4 porce

Polévka:

  • 1 polévková lžíce veganského másla
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1/4 malého celeru
  • 1 polévková lžíce hrubé mouky
  • Zeleninový vývar/bujón
  • Sůl
  • Pepř
  • Petrželka

Drožďové knedlíčky:

  • 1 polévková lžíce veganského másla
  • 1/4 cibule
  • 1 kostka droždí
  • 1 domácí vejce
  • Strouhanka
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy:

Polévka:

Na 1 polévkovou lžíci veganského másla dejte smažit 1 na drobno nakrájenou cibuli. Jakmile zezlátne, přidejte na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu – 1 větší mrkev, 1 menší petržel a 1/4 malého celeru.

Zeleninu osolte, opepřete a duste 5-8 minut.

Přidejte 1 polévkovou lžíci hrubé mouky, promíchejte, chvilku osmažte a zalijte 1až 1 a 1/5 l zeleninového vývaru (nebo použijte zeleninový bujón, například Tellofix Classic).

Polévku vařte cca 15 minut, než zelenina změkne.

Drožďové knedlíčky:

V mezidobí si připravte drožďové knedlíčky. Na 1 polévkovou lžíci veganského másla dejte dusit
1/4 na drobno nakrájené cibule. Jakmile cibule změkne, přidejte 1 kostku droždí a nechejte ho roztopit.

Odstavte z plotny a nechejte vychladnout.

Do zchladnuté směsi přidejte 1 vejce (ideálně domácí), osolte, opepřete, přidejte 1 čajovou lžičku majoránky,  stroužek prolisovaného česneku a nastrouhejte trošku muškátového oříšku.

Směs pořádně promíchejte a postupně přidávejte strouhanku tak, aby ze směsi bylo možné tvarovat knedlíčky. Směs na knedlíčky udělejte prvně radši řidší a chvilku počkejte, až do sebe strouhanka nasaje vlhkost. Pokud to se strouhankou přeženete, budou knedlíčky tuhé.

Ze směsi vytvarujte knedlíčky a zavařte je do polévky.

Knedlíčky jsou do 5 minut uvařené.

Na závěr polévku ozdobte nasekanou petrželkou, dosolte a dopepřete.

Pokud chcete polévku hutnější, můžete přidat domácí nudle (hrubá mouka, vejce, sůl), kapání
nebo strouhání.

Dobrou chuť!

 

 

Sdílet
0

Další recepty

20. 1. 2020

Zimní polévka s chutí Orientu (VEGAN)


Přečíst více
13. 10. 2020

Cuketové chlupaté knedlíky se zelím (VEGETARIÁN/VEGAN)


Přečíst více
26. 6. 2020

Luštěninová polévka (VEGAN)


Přečíst více
21. 6. 2020

Francouzská cibulačka (VEGAN)


Přečíst více
© 2019 Vegenevege – muj příběh | inspirace pro jiný životní styl | Zásady ochrany osobních údajů | kontakt: vegenevege@gmail.com
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram