Rubriky receptů: PolévkyVegetariánské
Originálně je kaldoun hustá polévka z kachny nebo husy. Doma se ale ustálila i vegetariánská verze této polévky
aneb falešný kaldoun. Jediný živočišný produkt, který ve falešné kaldounové polévce najdete, je domácí vejce.
4 porce
Polévka:
Drožďové knedlíčky:
Polévka:
Na 1 polévkovou lžíci veganského másla dejte smažit 1 na drobno nakrájenou cibuli. Jakmile zezlátne, přidejte na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu – 1 větší mrkev, 1 menší petržel a 1/4 malého celeru.
Zeleninu osolte, opepřete a duste 5-8 minut.
Přidejte 1 polévkovou lžíci hrubé mouky, promíchejte, chvilku osmažte a zalijte 1až 1 a 1/5 l zeleninového vývaru (nebo použijte zeleninový bujón, například Tellofix Classic).
Polévku vařte cca 15 minut, než zelenina změkne.
Drožďové knedlíčky:
V mezidobí si připravte drožďové knedlíčky. Na 1 polévkovou lžíci veganského másla dejte dusit
1/4 na drobno nakrájené cibule. Jakmile cibule změkne, přidejte 1 kostku droždí a nechejte ho roztopit.
Odstavte z plotny a nechejte vychladnout.
Do zchladnuté směsi přidejte 1 vejce (ideálně domácí), osolte, opepřete, přidejte 1 čajovou lžičku majoránky, stroužek prolisovaného česneku a nastrouhejte trošku muškátového oříšku.
Směs pořádně promíchejte a postupně přidávejte strouhanku tak, aby ze směsi bylo možné tvarovat knedlíčky. Směs na knedlíčky udělejte prvně radši řidší a chvilku počkejte, až do sebe strouhanka nasaje vlhkost. Pokud to se strouhankou přeženete, budou knedlíčky tuhé.
Ze směsi vytvarujte knedlíčky a zavařte je do polévky.
Knedlíčky jsou do 5 minut uvařené.
Na závěr polévku ozdobte nasekanou petrželkou, dosolte a dopepřete.
Pokud chcete polévku hutnější, můžete přidat domácí nudle (hrubá mouka, vejce, sůl), kapání
nebo strouhání.
Dobrou chuť!