• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
VEGEnevege.cz
  • Vegenevege
  • Recenze produktů
  • Recepty
  • Do It Yourself
✕

Jackfruitový „kuřecí“ popcorn (VEGAN)

Rubriky receptů: JackfruitVeganské


Pokud přestanete jíst maso, nevyhne se Vám potravina zvaná jackfruit, která se používá jako jeho alternativa zejména u kuřecích a vepřových pokrmů. A pokud máte při dlouhém zimním večeru u televize chuť na nějaké zobání, zkuste si připravit jackfruitový „kuřecí“ popcorn ve stylu KFC.

Ingredience:

Jackfruitové kousky:

  • 565 g mladého jackfruitu
    z konzervy
  • ½ čajové lžičky uzené papriky
  • ½ čajové lžičky pálivé papriky
  • ½ čajové lžičky sušeného česneku
  • ½ čajové lžičky sušené cibule
  • ½ čajové lžičky vegan barbecue omáčky
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky Tamari sójové omáčky
  • 1 špetka drceného chilli
  • 1 špetka pepře

Těstíčko:

  • 4 polévkové lžíce celozrnné špaldové mouky (mleté)
  • ½ čajové lžičky pečícího prášku z vinného kamene
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 špetky šalvěje
  • 2 špetky oregana
  • 2 špetky tymiánu
  • 3 špetky koření Holly Veggie od Sonnentoru
  • 200 ml mandlového neslazeného mléka

 

Postup přípravy:

Jackfruit je ve veganském světě často používanou surovinou. Ještě před rokem byl problém tuto potravinu u nás obstarat, ale dnes ji koupíte bez problémů. Většinou tedy v konzervované podobě, ale na trzích jsem jackfruit viděla i čerstvý.

Jackfruit je druh ovoce pocházející z tropického stromu chlebovník různolistý. Plody jackfruitu bývají obrovské, takové velké šišaté melouny. Jackfruit obsahuje vysoký podíl vlákniny, řadu vitamínů
a významné množství vápníku a fosforu. Proč mu tedy nedat šanci?

K výrobě jackfruitového popcornu jsem se inspirovala na Pinterestu, na kterém mimochodem najdete nekonečné množství veganských receptů.

Začala jsem tím, že jsem slila konzervovaný jackfruit. Použila jsem 565 g konzervu od AROY-D, mladý zelený jackfruit ve slaném nálevu. Jackfruit jsem pořádně opláchla pod tekoucí vodou a nakrájela na menší kousky. Někdo z jackfruitu odkrajuje tužší části, já s nimi ale problém nemám, naopak je spíše považuji za tu lepší část jackfruitu.

Takto připravený jackfruit jsem dala do mísy a přidala jsem ½ čajové lžičky uzené papriky, ½ čajové lžičky pálivé papriky, ½ čajové lžičky sušeného česneku, ½ čajové lžičky sušené cibule (sušený česnek
i cibuli používám od Cereus), ½ čajové lžičky vegan barbecue omáčky, ½ čajové lžičky soli, ½ čajové lžičky Tamari sójové omáčky, špetku drceného chilli a špetku pepře. Vše jsem pořádně promíchala
a nechala 15 minut odležet.

V mezidobí jsem předehřála troubu na 180 stupňů, jackfruit jsem pokladla na pečící papír na plech
a nechala jsem 15 minut péct v troubě.

Pro přípravu těstíčka jsem použila 4 polévkové lžíce celozrnné špaldové mouky (mleté), ½ čajové lžičky pečícího prášku z vinného kamene, ½ čajové lžičky soli, 2 špetky šalvěje, 2 špetky oregana, 2 špetky tymiánu a 3 špetky koření Holly Veggie od Sonnentoru. Přidala jsem 200 ml mandlového neslazeného mléka a pořádně promíchala, abych se zbavila všech hrudek.

Jackfruit vyndaný z trouby jsem postupně máčela v těstě, obalila v celozrnné špaldové mouce, kterou jsem si připravila zvlášť na talíř, a smažila na olivovém oleji dozlatova.

Nečekejte, že jackfruit bude chutnat přesně jako kuře, přeci jen se jedná o druh ovoce, ale je to jednoduše dobré. Stačí si k hotovému jackfruitu nachystat pouze salát, nějaký dip a zapnout si v televizi oblíbený seriál!

 

Sdílet
0

Další recepty

27. 10. 2019

Jasmínové rizoto s chřestem (VEGAN)


Přečíst více
2. 12. 2019

Dršťkovka z hlívy ústřičné (VEGAN)


Přečíst více
28. 6. 2020

Cuketový krém (VEGAN)


Přečíst více
30. 6. 2020

Zeleninové placičky s Aioli (VEGAN/VEGETARIÁN)


Přečíst více
© 2019 Vegenevege – muj příběh | inspirace pro jiný životní styl | Zásady ochrany osobních údajů | kontakt: vegenevege@gmail.com
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram