Rubriky receptů: JackfruitVeganské
Pokud přestanete jíst maso, nevyhne se Vám potravina zvaná jackfruit, která se používá jako jeho alternativa zejména u kuřecích a vepřových pokrmů. A pokud máte při dlouhém zimním večeru u televize chuť na nějaké zobání, zkuste si připravit jackfruitový „kuřecí“ popcorn ve stylu KFC.
Jackfruitové kousky:
Těstíčko:
Jackfruit je ve veganském světě často používanou surovinou. Ještě před rokem byl problém tuto potravinu u nás obstarat, ale dnes ji koupíte bez problémů. Většinou tedy v konzervované podobě, ale na trzích jsem jackfruit viděla i čerstvý.
Jackfruit je druh ovoce pocházející z tropického stromu chlebovník různolistý. Plody jackfruitu bývají obrovské, takové velké šišaté melouny. Jackfruit obsahuje vysoký podíl vlákniny, řadu vitamínů
a významné množství vápníku a fosforu. Proč mu tedy nedat šanci?
K výrobě jackfruitového popcornu jsem se inspirovala na Pinterestu, na kterém mimochodem najdete nekonečné množství veganských receptů.
Začala jsem tím, že jsem slila konzervovaný jackfruit. Použila jsem 565 g konzervu od AROY-D, mladý zelený jackfruit ve slaném nálevu. Jackfruit jsem pořádně opláchla pod tekoucí vodou a nakrájela na menší kousky. Někdo z jackfruitu odkrajuje tužší části, já s nimi ale problém nemám, naopak je spíše považuji za tu lepší část jackfruitu.
Takto připravený jackfruit jsem dala do mísy a přidala jsem ½ čajové lžičky uzené papriky, ½ čajové lžičky pálivé papriky, ½ čajové lžičky sušeného česneku, ½ čajové lžičky sušené cibule (sušený česnek
i cibuli používám od Cereus), ½ čajové lžičky vegan barbecue omáčky, ½ čajové lžičky soli, ½ čajové lžičky Tamari sójové omáčky, špetku drceného chilli a špetku pepře. Vše jsem pořádně promíchala
a nechala 15 minut odležet.
V mezidobí jsem předehřála troubu na 180 stupňů, jackfruit jsem pokladla na pečící papír na plech
a nechala jsem 15 minut péct v troubě.
Pro přípravu těstíčka jsem použila 4 polévkové lžíce celozrnné špaldové mouky (mleté), ½ čajové lžičky pečícího prášku z vinného kamene, ½ čajové lžičky soli, 2 špetky šalvěje, 2 špetky oregana, 2 špetky tymiánu a 3 špetky koření Holly Veggie od Sonnentoru. Přidala jsem 200 ml mandlového neslazeného mléka a pořádně promíchala, abych se zbavila všech hrudek.
Jackfruit vyndaný z trouby jsem postupně máčela v těstě, obalila v celozrnné špaldové mouce, kterou jsem si připravila zvlášť na talíř, a smažila na olivovém oleji dozlatova.
Nečekejte, že jackfruit bude chutnat přesně jako kuře, přeci jen se jedná o druh ovoce, ale je to jednoduše dobré. Stačí si k hotovému jackfruitu nachystat pouze salát, nějaký dip a zapnout si v televizi oblíbený seriál!