• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
VEGEnevege.cz
  • Vegenevege
  • Recenze produktů
  • Recepty
  • Do It Yourself
✕

Jackfruitový „kuřecí“ popcorn (VEGAN)

Rubriky receptů: JackfruitVeganské


Pokud přestanete jíst maso, nevyhne se Vám potravina zvaná jackfruit, která se používá jako jeho alternativa zejména u kuřecích a vepřových pokrmů. A pokud máte při dlouhém zimním večeru u televize chuť na nějaké zobání, zkuste si připravit jackfruitový „kuřecí“ popcorn ve stylu KFC.

Ingredience:

Jackfruitové kousky:

  • 565 g mladého jackfruitu
    z konzervy
  • ½ čajové lžičky uzené papriky
  • ½ čajové lžičky pálivé papriky
  • ½ čajové lžičky sušeného česneku
  • ½ čajové lžičky sušené cibule
  • ½ čajové lžičky vegan barbecue omáčky
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky Tamari sójové omáčky
  • 1 špetka drceného chilli
  • 1 špetka pepře

Těstíčko:

  • 4 polévkové lžíce celozrnné špaldové mouky (mleté)
  • ½ čajové lžičky pečícího prášku z vinného kamene
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 špetky šalvěje
  • 2 špetky oregana
  • 2 špetky tymiánu
  • 3 špetky koření Holly Veggie od Sonnentoru
  • 200 ml mandlového neslazeného mléka

 

Postup přípravy:

Jackfruit je ve veganském světě často používanou surovinou. Ještě před rokem byl problém tuto potravinu u nás obstarat, ale dnes ji koupíte bez problémů. Většinou tedy v konzervované podobě, ale na trzích jsem jackfruit viděla i čerstvý.

Jackfruit je druh ovoce pocházející z tropického stromu chlebovník různolistý. Plody jackfruitu bývají obrovské, takové velké šišaté melouny. Jackfruit obsahuje vysoký podíl vlákniny, řadu vitamínů
a významné množství vápníku a fosforu. Proč mu tedy nedat šanci?

K výrobě jackfruitového popcornu jsem se inspirovala na Pinterestu, na kterém mimochodem najdete nekonečné množství veganských receptů.

Začala jsem tím, že jsem slila konzervovaný jackfruit. Použila jsem 565 g konzervu od AROY-D, mladý zelený jackfruit ve slaném nálevu. Jackfruit jsem pořádně opláchla pod tekoucí vodou a nakrájela na menší kousky. Někdo z jackfruitu odkrajuje tužší části, já s nimi ale problém nemám, naopak je spíše považuji za tu lepší část jackfruitu.

Takto připravený jackfruit jsem dala do mísy a přidala jsem ½ čajové lžičky uzené papriky, ½ čajové lžičky pálivé papriky, ½ čajové lžičky sušeného česneku, ½ čajové lžičky sušené cibule (sušený česnek
i cibuli používám od Cereus), ½ čajové lžičky vegan barbecue omáčky, ½ čajové lžičky soli, ½ čajové lžičky Tamari sójové omáčky, špetku drceného chilli a špetku pepře. Vše jsem pořádně promíchala
a nechala 15 minut odležet.

V mezidobí jsem předehřála troubu na 180 stupňů, jackfruit jsem pokladla na pečící papír na plech
a nechala jsem 15 minut péct v troubě.

Pro přípravu těstíčka jsem použila 4 polévkové lžíce celozrnné špaldové mouky (mleté), ½ čajové lžičky pečícího prášku z vinného kamene, ½ čajové lžičky soli, 2 špetky šalvěje, 2 špetky oregana, 2 špetky tymiánu a 3 špetky koření Holly Veggie od Sonnentoru. Přidala jsem 200 ml mandlového neslazeného mléka a pořádně promíchala, abych se zbavila všech hrudek.

Jackfruit vyndaný z trouby jsem postupně máčela v těstě, obalila v celozrnné špaldové mouce, kterou jsem si připravila zvlášť na talíř, a smažila na olivovém oleji dozlatova.

Nečekejte, že jackfruit bude chutnat přesně jako kuře, přeci jen se jedná o druh ovoce, ale je to jednoduše dobré. Stačí si k hotovému jackfruitu nachystat pouze salát, nějaký dip a zapnout si v televizi oblíbený seriál!

 

Sdílet
0

Další recepty

8. 6. 2020

Mrkvová omáčka (VEGAN)


Přečíst více
23. 2. 2020

Švédské kuličky (VEGAN)


Přečíst více
1. 3. 2020

Aloo gobi (VEGAN)


Přečíst více
28. 10. 2019

Nekuřecí řízek s bramborovou kaší (VEGAN)


Přečíst více
© 2019 Vegenevege – muj příběh | inspirace pro jiný životní styl | Zásady ochrany osobních údajů | kontakt: vegenevege@gmail.com
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram