Rubriky receptů: Hlavní chodyItalskéRýžeVeganské
Kdo by nebyl milovníkem italské kuchyně. Já bych mohla jíst rizoto a těstoviny denně. A protože je zrovna chřestová sezóna, uvaříme si dnes jasmínové rizoto se zeleným chřestem.
Říká se, že vzácnější chřest je ten bílý, ale já se prostě zamilovala do chřestu zeleného. Pokud však nesdílíte mé chutě, použijte bílý chřest, jakákoliv varianta bude výborná.
Přibližně 10 stonků zeleného chřestu jsem si připravila tak, že jsem odřízla tuhou část a silnější stonky jsem očistila škrabkou. Očištěné stonky chřestu jsem nakrájela na přibližně 3 centimetrové části.
Na pánev jsem dala kapku olivového oleje a chřest začala opékat na mírném ohni, aby nám změkl.
V průběhu jsem přidala dvě špetky soli a chřest jsem sem tam promíchala. Stačí 5 minut a chřest je tak akorát.
Zatímco se opékal chřest, do hlubší těžké pánve jsem na olivový olej dala pražit ½ nadrobno nakrájené červené cibule. Jakmile cibulka zesklovatěla (není dobré ji úplně vysmažit), přidala jsem 1 hrnek
(na odměrce značeno jako 1 cup) rýže arborio, kterou jsem zlehka propláchla pod vodou (pokud však máte radši hodně škrobovou podobu rizota, tak rýži neproplachujte).
Cibuli s rýží jsem společně restovala přibližně 2 minuty a přidala jsem špetku šafránu. Po dvou minutách jsem do hrnce vlila 1 dcl bílého suchého vína, promíchala a počkala jsem, než se víno vyvaří.
Přidala jsem ½ hrnku (cup) vody rozmíchané s instantní zeleninovou polévkou bez tuku Nahrin. Stáhla jsem plamen na nejmírnější, přidala jsem část chřestu (silnější části), hrnec přikryla pokličkou a cca po 5 minutách jsem přilila opět ½ hrnku vody s instantní zeleninovou polévkou bez tuku (byť by byl zeleninový vývar lepší, pokud by se Vám ho chtělo dělat). Do 1 hrnku vody jsem použila cca 1 čajovou lžičku zeleninové polévky, protože jsem nechtěla mít vývar extra silný.
Průběžně jsem rizoto hlídala. Během vaření jsem musela rizoto podlít ještě cca 2 dcl vody. Po dalších
10 – 15 minutách by mělo být rizoto hotové. Záleží jenom na Vás, jak moc máte rádi rýži arborio uvařenou.
Na závěr, když už bylo rizoto hotové, jsem přidala 1 polévkovou lžíci rostlinné smetany na vaření,
1 a ½ polévkové lžíce vegan másla a 1 a ½ polévkové lžíce vegan parmazánu. Promíchala jsem a nechala pod pokličkou odpočívat cca 5 minut.
Úplně na konec jsem rizoto dosolila, vmíchala jsem zbylý chřest a část si nechala na dozdobení.
A výsledek? Prostě boží!