• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
VEGEnevege.cz
  • Vegenevege
  • Recenze produktů
  • Recepty
  • Do It Yourself
✕

Musaka (VEGAN)

Rubriky receptů: Hlavní chodyLuštěninyŘeckéVeganskéZelenina


Musaka je tradiční řecký pokrm z masa a lilku, který snad každý z nás někdy v životě ochutnal. My si ho dnes připravíme ve veganské verzi. Vyhraďte si přibližně 2 hodiny času v kuchyni a pojďme na to!

Ingredience:

4 porce

Musaka:

  • 1 cibule
  • Olivový olej
  • 1 hrnek NoMince od Vegetarian Butcher (či jiné alternativy mletého masa)
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 2 stroužky česneku
  • Pepř
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka skořice
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 100 ml červeného suchého vína
  • 2 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 čajová lžička oregána
  • 6 polévkových lžic loupaných krájených rajčat z konzervy
  • 1 ks lilku
  • 50 g kukuřičné strouhanky
  • 2 čajové lžičky čerstvé petrželky

Bešamel:

  • 2 polévkové lžíce veganského másla
  • 1/2 cibule
  • 2 polévkové lžíce jemně mleté mouky
  • Pepř
  • 400 ml rostlinného mléka (neslazeného)
  • 1 bobkový list
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 3/4 čajové lžičky soli

Postup přípravy:

Směs na musaku:

Na olivovém oleji nechte zesklovatět 1 na drobno nakrájenou cibuli.

Přidejte 1 hrnek NoMince od Vegetarian Butcher (lze zakoupit na PURO shopu) a 1/2 hrnku červené čočky.

Promíchejte a přidejte 2 prolisované stroužky česneku, opepřete, osolte 1 čajovou lžičkou soli, přidejte špetku skořice, 2 bobkové listy a 3 kuličky nového koření.

Přilijte 100 ml červeného suchého vína.

Jakmile se víno vypaří, přidejte 2 čajové lžičky rajčatového protlaku a minutu promíchávejte.

Přilijte 200 ml zeleninového vývaru (já jsem si ho vyrobila z instantní zeleninové polévky bez tuku
od Nahrin
). Přidejte 1 čajovou lžičku oregána a nechte 5 minut dusit.

Přidejte 6 polévkových lžic loupaných krájených rajčat v konzervě a přilijte dalších 200 ml zeleninového vývaru.

Nechte pod pokličkou vařit 20 minut. Podle potřeby dochuťte.

Z 1 ks lilku odřízněte stopku a nakrájejte ho na plátky tenké cca 0,5 cm. Plátky lehce nasolte
a nechte 15 minut vypotit. Výpotek otřete kuchyňskou utěrkou. Lilek na sucho opečte na pánvi dozlatova.

Do misky si připravte 50 g kukuřičné strouhanky a smíchejte ji s 2 čajovýma lžičkama čerstvé nasekané petrželky.

Bešamel:

V mezidobí si připravte bešamel.

V hrnci rozpusťte 2 polévkové lžíce veganského másla a přidejte 1/2 na drobno nakrájené cibule.

Opepřete.

Cibuli nechte pouze krátce zesklovatět (cca 1/2 minuty).

Přidejte 2 polévkové lžíce jemně mleté mouky (já jsem použila cizrnovou) a 1 minutu míchejte.

Přilijte 400 ml rostlinného mléka (ideálně mandlového neslazeného).

Přidejte 1 bobkový list, špetku muškátového oříšku a 3/4 čajové lžičky soli.

Nechte vařit 20 minut. Průběžně promíchávejte.

Na závěr bešamel přeceďte přes sítko.

Příprava k zapékání:

Do zapékací mísy nebo do zapékacího hrnce dejte polovinu připravené „masové“ směsi.

Pokryjte polovinou plátků opečeného lilku.

Přidejte zbylou směs a pokryjte zbytkem opečeného lilku.

Posypejte polovinou směsi strouhanky s petrželkou.

Zalijte bešamelem.

Posypejte druhou polovinou směsi strouhanky s petrželkou.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na 30 minut.

Dobrou chuť!

Sdílet
0

Další recepty

2. 1. 2020

Svěží salát s granátovým jablkem a sýrem halloumi (VEGETARIÁNSKÝ)


Přečíst více
1. 4. 2020

Tofu rarášci (VEGAN)


Přečíst více
14. 10. 2019

Dal Tadka (VEGAN)


Přečíst více
27. 10. 2019

Polentová kaše s houbami na víně (VEGAN)


Přečíst více
© 2019 Vegenevege – muj příběh | inspirace pro jiný životní styl | Zásady ochrany osobních údajů | kontakt: vegenevege@gmail.com
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram