• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
VEGEnevege.cz
  • Vegenevege
  • Recenze produktů
  • Recepty
  • Do It Yourself

Musaka (VEGAN)

Rubriky receptů: Hlavní chodyLuštěninyŘeckéVeganskéZelenina


Musaka je tradiční řecký pokrm z masa a lilku, který snad každý z nás někdy v životě ochutnal. My si ho dnes připravíme ve veganské verzi. Vyhraďte si přibližně 2 hodiny času v kuchyni a pojďme na to!

Ingredience:

4 porce

Musaka:

  • 1 cibule
  • Olivový olej
  • 1 hrnek NoMince od Vegetarian Butcher (či jiné alternativy mletého masa)
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 2 stroužky česneku
  • Pepř
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka skořice
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 100 ml červeného suchého vína
  • 2 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 čajová lžička oregána
  • 6 polévkových lžic loupaných krájených rajčat z konzervy
  • 1 ks lilku
  • 50 g kukuřičné strouhanky
  • 2 čajové lžičky čerstvé petrželky

Bešamel:

  • 2 polévkové lžíce veganského másla
  • 1/2 cibule
  • 2 polévkové lžíce jemně mleté mouky
  • Pepř
  • 400 ml rostlinného mléka (neslazeného)
  • 1 bobkový list
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 3/4 čajové lžičky soli

Postup přípravy:

Směs na musaku:

Na olivovém oleji nechte zesklovatět 1 na drobno nakrájenou cibuli.

Přidejte 1 hrnek NoMince od Vegetarian Butcher (lze zakoupit na PURO shopu) a 1/2 hrnku červené čočky.

Promíchejte a přidejte 2 prolisované stroužky česneku, opepřete, osolte 1 čajovou lžičkou soli, přidejte špetku skořice, 2 bobkové listy a 3 kuličky nového koření.

Přilijte 100 ml červeného suchého vína.

Jakmile se víno vypaří, přidejte 2 čajové lžičky rajčatového protlaku a minutu promíchávejte.

Přilijte 200 ml zeleninového vývaru (já jsem si ho vyrobila z instantní zeleninové polévky bez tuku
od Nahrin
). Přidejte 1 čajovou lžičku oregána a nechte 5 minut dusit.

Přidejte 6 polévkových lžic loupaných krájených rajčat v konzervě a přilijte dalších 200 ml zeleninového vývaru.

Nechte pod pokličkou vařit 20 minut. Podle potřeby dochuťte.

Z 1 ks lilku odřízněte stopku a nakrájejte ho na plátky tenké cca 0,5 cm. Plátky lehce nasolte
a nechte 15 minut vypotit. Výpotek otřete kuchyňskou utěrkou. Lilek na sucho opečte na pánvi dozlatova.

Do misky si připravte 50 g kukuřičné strouhanky a smíchejte ji s 2 čajovýma lžičkama čerstvé nasekané petrželky.

Bešamel:

V mezidobí si připravte bešamel.

V hrnci rozpusťte 2 polévkové lžíce veganského másla a přidejte 1/2 na drobno nakrájené cibule.

Opepřete.

Cibuli nechte pouze krátce zesklovatět (cca 1/2 minuty).

Přidejte 2 polévkové lžíce jemně mleté mouky (já jsem použila cizrnovou) a 1 minutu míchejte.

Přilijte 400 ml rostlinného mléka (ideálně mandlového neslazeného).

Přidejte 1 bobkový list, špetku muškátového oříšku a 3/4 čajové lžičky soli.

Nechte vařit 20 minut. Průběžně promíchávejte.

Na závěr bešamel přeceďte přes sítko.

Příprava k zapékání:

Do zapékací mísy nebo do zapékacího hrnce dejte polovinu připravené „masové“ směsi.

Pokryjte polovinou plátků opečeného lilku.

Přidejte zbylou směs a pokryjte zbytkem opečeného lilku.

Posypejte polovinou směsi strouhanky s petrželkou.

Zalijte bešamelem.

Posypejte druhou polovinou směsi strouhanky s petrželkou.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na 30 minut.

Dobrou chuť!

Sdílet
0

Další recepty

27. 10. 2019

Singapurské rýžové nudle (VEGAN)


Přečíst více
1. 3. 2020

Aloo gobi (VEGAN)


Přečíst více
5. 2. 2020

Šoulet (VEGAN)


Přečíst více
21. 4. 2020

Pickles (VEGAN)


Přečíst více
© 2019 Vegenevege – muj příběh | inspirace pro jiný životní styl | Zásady ochrany osobních údajů | kontakt: vegenevege@gmail.com
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram