Bok choy/pak choi aneb brukev čínskou dnes v Česku seženete bez problémů. Na tento pokrm
je vhodnější použít menší velikost tohoto zelí. Na to jsou ideální asijské tržnice, které prodávají čerstvou asijskou zeleninu a najdete tam přesně tu velikost, kterou potřebujete.
10 menších kusů bok choy očistěte pod tekoucí vodou, nepěkné listy odtrhněte a seřízněte konec zelí tak, aby listy stále držely pohromadě, ale abyste zelí důkladně očistili.
V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte 1 stroužek prolisovaného česneku, 1/2 čajové lžičky zázvorové pasty (případně čerstvého zázvoru) a 1 malou na drobno nakrájenou chilli papričku.
Dávejte pozor, abyste česnek nespálili. Restujte ho cca 1 minutu na mírném ohni.
Do pánve vložte bok choy, opatrně restujte 2 minuty a podlijte 1 čajovou lžičkou saké. Jakmile se saké odpaří, podlijte zálivkou připravenou z 1 čajové lžičky Shoyu sójové omáčky, 1/2 čajové lžičky sezamového oleje, 2 polévkových lžic vody a 1/2 čajové lžičky kuzu škrobu.
Stáhněte plamen, bok choy přikryjte pokličkou a 4 minuty poduste.
Dobrou chuť!