Rubriky receptů: BramboryČeská kuchyněHlavní chodyVeganské
Myslím, že můžu oficiálně prohlásit, že bramboráky jsou mé nejvíc nejoblíbenější jídlo. Tradiční nedělní oběd naší rodiny, pokud jsem zrovna na návštěvě. Věřte, že jsem se jich za svůj život nasmažila až až. Proto doufám, že si na tomto jídle pochutnáte stejně jako já.
Na bramboráky:
Na sójovou směs:
Začněme bramborovým těstem. Potřebovala jsem vytvořit dva středně velké bramboráky, použila jsem tedy 6 ks malých brambor. Pokud máte větší brambory, budou Vám stačit 2 až 3 kusy. Brambory jsem oloupala a nastrouhala spolu s 1 velkým stroužkem česneku na jemném struhadle.
Přidala jsem ½ polévkové lžíce veganských vajec (nejraději mám veganská vejce od Follow Your Heart, která jsem u nás ještě neobjevila, ale jdou objednat z britských e-shopů; pokud veganská vejce nemáte, můžete si vytvořit náhražku vejce ze zlatých lněných semínek; stačí pomletá semínka smíchat s vodou a nechat cca 15 minut zrosolovatět), ½ čajové lžičky soli, špetku pepře, ½ polévkové lžíce mouky z červené čočky a 1 čajovou lžičku majoránky. Důkladně jsem vše promíchala a směs na bramboráky byla hotová.
Pokud rádi zkoušíte nové věci, poslední dobou pro zahuštění bramborového těsta používám mandlovou mouku a je to jednoduše úžasné!
Brambory jsou pokaždé jiné, proto je potřeba někdy některé suroviny přidat, to ale určitě už sami znáte.
Na rozehřátou pánev jsem vlila olivový olej tak, aby dno pánve bylo pokryté, a usmažila jsem 2 střední bramborové placky. Možná Vám přijde zvláštní smažit na olivovém oleji, já jsem ale nadšenec
do olivového oleje a chutná mi výsledná chuť jídla. Případně použijte bio slunečnicový olej. Jeho chuť
se s klasickým slunečnicovým olejem nedá srovnat.
Během smažení bramboráků bylo dost času připravit si náplň. Měla jsem již uvařené sójové kostky podle návodu. Do vody, ve které jsem kostky vařila, jsem místo soli přidala zeleninový bujón (používám Tellofix Classic nebo instantní zeleninovou polévku bez tuku Nahrin).
Pro náplň mi postačilo cca 10 uvařených sójových kostek, které jsem pokrájela na menší kousky a dala smažit na pánev s kapkou olivového oleje. Jakmile kostky dostaly barvu, přidala jsem půl cibule nakrájené na proužky. Po cca 2 minutách jsem přidala 1 hrst hub shimeji.
Směs jsem průběžně promíchávala a po 5 minutách jsem podlila 1 dcl vody, kterou jsem smíchala
s 1 čajovou lžičkou Tamari sójové omáčky, ¼ čajovou lžičkou Liquid Aminos (něco jako maggi, ale ve vagan podobě; lze koupit v prodejnách se zdravou výživou) a ½ čajovou lžičkou kuzu škrobu. Stáhla jsem oheň a nechala jsem dalších 5 minut provařit.
Sójovou směs jsem pokladla na bramborák a přiklopila druhým brmaborákem. Mňamka hotova!