• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
VEGEnevege.cz
  • Vegenevege
  • Recenze produktů
  • Recepty
  • Do It Yourself
✕

Polentová kaše s houbami na víně (VEGAN)

Rubriky receptů: Hlavní chodyVeganské


Musím se přiznat, že polentu trochu zanedbávám. Mám ji sice doma ve špajzce, ale mnohem častěji sáhnu po těstovinách, rýži nebo bramborách. Nedávno jsem však byla na oslavě narozenin, kde jedno z jídel v nabídce byla právě polenta. A protože mi moc chutnala, říkala jsem si, proč já ji vlastně vůbec nevařím? Takže tady je jedna z možných úprav polenty.

Ingredience:

Houby na víně:

  • 200 g hub (praváků)
  • ½ cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 špetka provensálských bylinek
  • 1 špetka oregána
  • 1 dcl červeného vína
  • 1,5 dcl zeleninového vývaru
  • 1 a 1/2 čajové lžičky kuzu škrobu
  • Pepř
  • Olivový olej

Polentová kaše:

  • 250 ml vody
  • 50 ml rostlinné smetany
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky rostlinného másla
  • 2 polévkové lžíce vegan parmazánu

Postup přípravy:

Nejprve jsem začala houbami na víně. Na pánev s olivovým olejem jsem dala restovat nakrájenou půlku cibule a nadrobno nakrájené 3 stroužky česneku. Jakmile základ zezlátl, přidala jsem cca 200 g nakrájených hub. Já jsem použila praváky, které jsem měla v mrazáku ještě od maminky. Pokud nemáte doma houby, které jste si nasbírali v lese, použijte klidně žampióny (ke kterým doporučuji přidat
i listový špenát) nebo jiný druh hub, který máte rádi.

Směs jsem restovala přibližně 10 – 15 minut a poté zalila 1 dcl suchého červeného vína. Přidala jsem špetku provensálských bylinek a špetku oregána.

V hrníčku jsem si připravila 1,5 dcl zeleninového vývaru (použila jsem zeleninovou instantní polévku bez tuku Nahrin) a 1 a 1/2 čajové lžičky škrobu kuzu. Pořádně jsem promíchala a vlila do pánve
k houbám. Plamen jsem stáhla na minimum a nechala jsem cca 10 minut provařit. Na závěr jsem přidala trochu pepře.

V mezidobí jsem si do hrnce připravila 250 ml vody, 50 ml rostlinné smetany (použila jsem rýžovou od Alpro) a ½ čajové lžičky soli. Vodu se smetanou jsem přivedla k varu, snížila jsem plamen a přidala jsem ½ hrnku (na odměrce značeno jako cup) polenty. Směs je dobré stále míchat metličkou,
aby se nevytvořily hrudky. Pokud chcete mít kašovitou konzistenci jako já, je možné, že budete muset přidat trochu více vody. Polenta je poměrně rychle hotová. Stačí cca za 3-4 minuty varu.

Na závěr jsem do polenty vmíchala 2 čajové lžičky rostlinného másla a 2 polévkové lžíce vegan parmazánu (já jsem si oblíbila Green Vie Parveggio, který se krásně roztéká a má výbornou chuť).

Přikryla jsem pokličkou a nechala pár minut odstát.

Během 20 minut máte hotovo a můžete servírovat.

Sdílet
2

Další recepty

21. 5. 2020

Gratinovaný chřest s tofu slaninou (VEGAN)


Přečíst více
5. 2. 2020

Šoulet (VEGAN)


Přečíst více
13. 10. 2020

Cuketové chlupaté knedlíky se zelím (VEGETARIÁN/VEGAN)


Přečíst více
10. 11. 2019

Zelňačka s václavkami (VEGAN)


Přečíst více
© 2019 Vegenevege – muj příběh | inspirace pro jiný životní styl | Zásady ochrany osobních údajů | kontakt: vegenevege@gmail.com
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram