Rubriky receptů: AsijskéHlavní chodyRýžeTofu
Restovaná rýže a restované rýžové nudle jsou jídla, která bych si mohla dávat téměř denně. Ovšem jejich výroba,
to je poměrně tvrdý oříšek. Tedy alespoň pro mě byl. Ale nevzdávala jsem se a zkoušela restovat rýži tak dlouho,
až jsem se přiblížila své představě. Doufám, že Vám bude chutnat.
Nejprve je potřeba začít s přípravou rýže. Ideálně jasmínové. Pokud chcete mít rýži správně uvařenou, použijte rýžovar. Pokud rýžovar nemáte, o nic nejde, v hrnci to jde taky dobře. Na YouTube najdete spoustu návodů, jak jasmínovou rýži správně uvařit (např. zde).
Tak, rýže se nám vaří, přesuneme se k dalšímu kroku.
Do wok pánve jsem přidala olivový olej a pustila jsem se do smažení půl kostky uzeného tofu, které jsem nakrájela na kostičky. Samozřejmě pokud jste fanouškem tradičního tofu, použijte ho namísto uzeného. Pouze ho nezapomeňte před smažením vysušit kuchyňskými utěrkami.
V mezičase jsem si připravila zeleninu. Běžně používám tu, co mám zrovna doma, takže mám rýži vždy trochu jinou. Tentokrát jsem na 4 hrsti rýže použila asi 4 cm kus pórku, 5 ks hub jidášovo ucho, 5 ks růžiček brokolice a 1 a ½ lžíce bambusových výhonků. Ač zeleninu používám jakoukoliv, vždy si jako základ připravím cibuli a česnek. V tomto případě konkrétně nadrobno nakrájenou 1 cibuli
a 1 prolisovaný stroužek česneku.
Jakmile jsem tofu osmažila ze všech stran, vyjmula jsem ho z pánve. Do pánve jsem opět přidala trochu olivového oleje, plamen zvýšila na maximum a pustila jsem se do zeleniny.
Běžně přidávám zeleninu od té nejtvrdší po nejměkčí, včetně cibule. Zeleninu jsem restovala cca 3 minuty. Je potřeba ji stále promíchávat, aby se nespálila. Přidala jsem rýži, promíchala se zeleninou, osolila, opepřila, přidala jsem prolisovaný česnek, 1 polévkovou lžíci lahůdkového droždí, půl polévkové lžíce instantní zeleninové polévky bez tuku Nahrin a 1 čajovou lžičku vegan másla.
Směs jsem restovala cca 5 minut. Je dobré vzít si do obou rukou nějaké kuchyňské náčiní, aby Vám šla rýže dobře promíchávat.
Na závěr jsem přidala čajovou lžičku sezamového oleje a stejné množství Tamari sójové omáčky a vše smažila ještě další dvě minuty. Pokud do směsi budete chtít přidat jarní cibulku, učiňte tak až téměř na závěr.
Máme hotovo! Dobrou chuť.