Rubriky receptů: Hlavní chodyRýžeVeganské
Nebaví Vás rizoto na stále stejný způsob? Zkusila jsem tradiční recept trochu změnit a výsledek je moc dobrý. Příjemné je také to, že vše uvaříte v jednom hrnci.
Do hlubší pánve s těžkým dnem jsem přidala trochu olivového oleje, na kterém jsem přibližně 10 minut restovala tyto ingredience (nakrájené) – 1 cibuli, 1 středně velkou cuketu, 2 stroužky česneku, trochu batátu, ¼ hrníčku hrášku, ½ hrníčku žampiónů a 1 malou sušenou pálivou papričku. Směs jsem během restování zlehka osolila a opepřila.
V mezičase jsem si do hrníčku připravila zálivku. ½ hrníčku jsem naplnila rajčatovým pyré, zbytek dolila vodou a přidala 1 polévkovou lžíci Nahrin zeleninové polévky bez tuku.
Jakmile se zelenina orestovala, přidala jsem 4 hrsti rýže. Vím, že správně bych na paellu měla použít rýži kulatozrnnou, ale jsem její fanouškem pouze v případě tradičních italských rizot, proto jsem použila rýži tříbarevnou (kombinaci červené, černé a natural dlouhozrnné rýže).
Po promíchání jsem do směsi přisypala dvě špetky šafránu a stejné množství kurkumy. Vše jsem podlila připravenou zálivkou a vařila pod pokličkou přibližně 45 minut.
Rizoto je potřeba hlídat a případně přidat vodu. Já jsem ji musela přidat asi třikrát, protože mnou zvolený typ rýže se vaří delší dobu, než můžete být zvyklí. Proto pokud použijete jiný druh rýže, bude uvařena dříve než po 45 minutách.
Na závěr jsem rizoto ozdobila čerstvou petrželkou.
Dobrou chuť!