Rubriky receptů: Hlavní chodyHoubyROBIRýžeVeganské
Pokud Vám schází rýže s omáčkou, jste na správné adrese. Jako základ jsem si vybrala ROBI plátky. ROBI seženete pohodlně v téměř každé prodejně se zdravou výživou. Jedná se o český výrobek, takže se nemusíte bát nedostatku. Pokud nejste fanouškem ROBI, použijte jinou rostlinnou bílkovinu typu seitan, případně sójové plátky.
Připravila jsem si nízký hrnec s těžkým dnem, rozehřála, a na lžičku olivového oleje jsem dala osmažit osolené ROBI plátky. Jakmile se opekly, vyndala jsem je z hrnce a začala jsem pracovat na ostatních ingrediencích.
Do téhož hrnce jsem přidala jednu na kostičky nakrájenou cibuli, asi 150 gramů žampiónů nakrájených na plátky, pár kousků hlívy ústřičné a jednu na tenké plátky nakrájenou kyselou okurku. Po lehkém opečení jsem přidala čajovou lžičku Tamari sójové omáčky. Do hrnce jsem vrátila zpět ROBI plátky a vše jsem zalila zahušťovací směsí, na kterou jsem použila 2 dcl vody, 1 polévkovou lžíci hrašky na zahušťování, 1 čajovou lžičku Tamari sójové omáčky a 1,5 čajové lžičky vegan zeleninového bujónu v prášku. Já mám oblíbence Nahrin Zeleninovou instantní polévku bez tuku nebo Tellofix Classic. Používám je místo vegety, místo vývaru, prostě místo všeho. Samozřejmě si můžete také vytvořit svůj zeleninový vývar.
Přidala jsem mletý pepř, čerstvou petrželku a dusila pod pokličkou asi 15 minut. Pokud budete mít pocit, že je omáčka příliš hustá, přidejte vodu.
V mezidobí jsem si uvařila basmati rýži. Nepoužívám rýži ve varných sáčcích, ale sypanou. Uvaříte ji jednoduše. Stačí propláchnout, přidat dvojnásobné množství vody, trochu olivového oleje a špetku soli. Rýži vařím vždy pod pokličkou, jakmile začne vřít, stáhnu plyn na minimum a vařím cca 10 minut. Poté plyn vypnu úplně, pod pokličku dám utěrku a nechám dalších 10 minut dojít.
Během půl hodiny máte hotovo a můžete servírovat.