Základem tohoto receptu je omáčka, kterou si připravíte tak, že v misce smícháte 2 polévkové lžíce olivového oleje, 3 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 3 polévkové lžíce Tamari nebo Shoyu sójové omáčky, 5 kapek liquid smoke, 1/2 polévkové lžíce javorového sirupu, 1/2 čajové lžičky vegan barbecue omáčky (pokud ji nemáte doma k dispozici, slanina chutná výborně i bez ní), 1/2 čajové lžičky sušeného česneku, 1/2 čajové lžičky uzené papriky, 1/2 čajové lžičky sladké papriky, 1/2 čajové lžičky liquid aminos, a opepříte.
Jakmile máte omáčku hotovou, nastříháte si rýžový papír na pásky. Vyjde jich cca 6 z jednoho papíru. Doporučuji použít čerstvě otevřený rýžový papír. Ten jde nastříhat nůžkama a neláme se. Je to nejjednodušší způsob, věřte mi, zkusila jsem hodně postupů, než jsem našla nejjednodušší cestu.
Já stříhám dva papíry zároveň, abych měla pásky stejně široké. Každý pásek, který tvoří dvě vrstvy rýžového papíru, pak namočím pod vlažnou tekoucí vodou a projedu s ním mezi prsty. Tím pásek spojím v jeden a odstraním přebytečnou vodu.
Pásek změkně, ale ne natolik, aby se trhal. Proto hned v tuto chvíli mezi prsty naberu omáčku, pásek ze všech stran potřu a umístím na plech s pečícím papírem.
Ideální je veškerou práci dělat nad dřezem, protože každý jednotlivý pásek po namočení ihned potíráte omáčkou.
S množstvím omáčky to není potřeba přehánět, opravdu použijte pouze takové množství, abyste pásek pokryli, ne na něm udělali vrstvu.
Papír pečte 10 minut v troubě předehřáté na 150 °C. Po vyndání bude gumový, ale během chvilky ztvrdne.
S tímto receptem se dá hodně pracovat. Nejen, že si můžete obměnit omáčku, ale můžete také zvolit různou přípravu papíru (méně vody či naopak více vody) a měnit délku pečení podle toho, jaký výsledek si představujete.
Já jsem zkusila mnoho a mnoho obměn a způsobů přípravy a toto je pro mě ta nejlepší verze.
Dobrou chuť!