Rubriky receptů: AsijskéHlavní chodyTofuVeganské
Dlouho jsem se pokoušela smažit vlasové/kulaté rýžové nudle a většinou to nedopadlo dobře. Nudle se při smažení rozlámaly a vytvořila se mi spíše taková spečená koule než cokoliv jiného. Konečně jsem ale objevila fígl, díky kterému se nudle osmaží přesně tak, jak je potřeba. A o ten se s Vámi nyní podělím.
Slíbila jsem Vám fígl ve smažení rýžových nudlí. Tak tedy, ten fígl tkví v jejich přípravě. Nezalévejte
je vroucí vodou, ale vložte je pouze do teplé vody a nechte je v ní cca 15 – 20 minut. Nudle zjemní,
ale nebudou úplně uvařené. To je přesně ten stav, ve kterém jdou smažit, aniž by se lámaly a spékaly.
Singapurské nudle jsem si dělala jenom pro sebe, použila jsem jich tedy 100 g, abych to nepřeháněla s množstvím. Ideálně se porce odměřují, pokud si zakoupíte rýžové nudle, které jsou po 100 gramech v úhledných čtverečcích.
Nudle jsem namáčela 20 minut v osolené teplé vodě, zcedila a nůžkama je trochu zkrátila, aby se s nimi lépe manipulovalo.
Ve wok pánvi jsem na kvalitním slunečnicovém oleji opekla uzené tofu a vyjmula z pánve. Použila jsem cca tři 5mm pásky. Na talíř jsem si připravila zeleninu – 1 stroužek česneku nakrájený na plátky,
½ cibule nakrájené na plátky, 2 tenká kolečka chilli papričky, 1 jarní cibulku nakrájenou na větší kusy,
½ mrkve nakrájené na jemné proužky, 1 polévkovou lžíci bambusových výhonků, 2 ks houby shitake
a 2 ks žampiónů, opět vše nakrájené. Jako poslední jsem si nakrájela na jemno trochu hlávkového zelí.
Wok pánev jsem znovu rozehřála na střední plamen, přidala jsem trochu bio slunečnicového oleje
a opekla jsem zeleninu. Stačí 2 minuty, aby zůstala křupavá.
Zeleninu jsem posolila a zasypala ½ čajové lžičky kari.
Po opečení jsem zeleninu z pánve vyndala, pánev očistila papírovou kuchyňskou utěrkou, přidala jsem znovu pár kapek slunečnicového oleje a vložila jsem nudle.
Nudle je dobré nechat péct alespoň 30 sekund bez toho, aniž byste je míchali a otáčeli. Po 30 sekundách se nudle můžou začít promíchávat. Nebo spíše oddělovat. Ideální je použít vařečku, která vypadá jako vidle. Nebo nějaké obdobné kuchyňské náčiní. Toto náčiní je potřeba mít v páru, aby se nudle daly obracet.
Cca po minutě opékání jsem nudle osolila, opepřila, přidala jsem ½ čajové lžičky sezamového oleje,
1 čajovou lžičku kari, 1 čajovou lžičku saké a 1 čajovou lžičku Tamari sójové omáčky.
Nudle jsem opékala další 1 – 2 minuty a přidala jsem k nim tofu a zeleninu.
Vše jsem pořádně promíchala a cca po další 1 minutě máte hotovo.
Dobrou chuť!