Rubriky receptů: Česká kuchyněHoubyPolévkyVeganské
A máme tady další maminčinu polévku. Zelňačka v trochu netradičním provedení s václavkami, které však můžete nahradit sušenými houbami, protože vím, že václavky jsou vzácné zboží.
Nejprve začněte s přípravou kysaného zelí. Přibližně 1 hrníček zelí nakrájejte na menší kousky,
abyste z polévky neměli špagety, a dejte ho vařit do vody. Každé zelí je jinak kyselé a každý má jinou chuť. Proto pokud máte radši méně intenzivní zelňačku, zelí propláchněte vodou. Zelovou vodu
si můžete nechat bokem a polévku přikyselit, kdyby bylo potřeba.
Jakmile dáte vařit zelí, připravte si hrnec s vodou a dejte vařit 1 na kostičky nakrájený brambor,
1 stroužek česneku nakrájený na plátky, uvařené václavky cca 10 kusů (nebo předem namočené sušené houby) a přidejte 2 ks bobkového listu, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček celého pepře. Pokud máte pytlík na koření, použijte ho, abyste potom nelovili složitě každou kuličku. Polévku ochuťte
1/2 polévkové lžíce Tellofix Classic nebo jiným ochucovadlem, které používáte.
Polévku vařte 20 minut a zahustěte bramborem, který si předem nastrouhejte na nejjemnější straně struhadla. Potřebujete vytvořit takovou syrovou bramborovou kašičku. Polévku zahustěte dle libosti.
Vařte dalších 10 minut, aby brambor na zahuštění vykonal svou práci, a přidejte zelí.
Na závěr přidejte 1 čajovou lžičku majoránky a dochuťte.
Dobrou chuť!