Rubriky receptů: Hlavní chodyLuštěninyŘeckéVeganskéZelenina
Musaka je tradiční řecký pokrm z masa a lilku, který snad každý z nás někdy v životě ochutnal. My si ho dnes připravíme ve veganské verzi. Vyhraďte si přibližně 2 hodiny času v kuchyni a pojďme na to!
4 porce
Musaka:
Bešamel:
Směs na musaku:
Na olivovém oleji nechte zesklovatět 1 na drobno nakrájenou cibuli.
Přidejte 1 hrnek NoMince od Vegetarian Butcher (lze zakoupit na PURO shopu) a 1/2 hrnku červené čočky.
Promíchejte a přidejte 2 prolisované stroužky česneku, opepřete, osolte 1 čajovou lžičkou soli, přidejte špetku skořice, 2 bobkové listy a 3 kuličky nového koření.
Přilijte 100 ml červeného suchého vína.
Jakmile se víno vypaří, přidejte 2 čajové lžičky rajčatového protlaku a minutu promíchávejte.
Přilijte 200 ml zeleninového vývaru (já jsem si ho vyrobila z instantní zeleninové polévky bez tuku
od Nahrin). Přidejte 1 čajovou lžičku oregána a nechte 5 minut dusit.
Přidejte 6 polévkových lžic loupaných krájených rajčat v konzervě a přilijte dalších 200 ml zeleninového vývaru.
Nechte pod pokličkou vařit 20 minut. Podle potřeby dochuťte.
Z 1 ks lilku odřízněte stopku a nakrájejte ho na plátky tenké cca 0,5 cm. Plátky lehce nasolte
a nechte 15 minut vypotit. Výpotek otřete kuchyňskou utěrkou. Lilek na sucho opečte na pánvi dozlatova.
Do misky si připravte 50 g kukuřičné strouhanky a smíchejte ji s 2 čajovýma lžičkama čerstvé nasekané petrželky.
Bešamel:
V mezidobí si připravte bešamel.
V hrnci rozpusťte 2 polévkové lžíce veganského másla a přidejte 1/2 na drobno nakrájené cibule.
Opepřete.
Cibuli nechte pouze krátce zesklovatět (cca 1/2 minuty).
Přidejte 2 polévkové lžíce jemně mleté mouky (já jsem použila cizrnovou) a 1 minutu míchejte.
Přilijte 400 ml rostlinného mléka (ideálně mandlového neslazeného).
Přidejte 1 bobkový list, špetku muškátového oříšku a 3/4 čajové lžičky soli.
Nechte vařit 20 minut. Průběžně promíchávejte.
Na závěr bešamel přeceďte přes sítko.
Příprava k zapékání:
Do zapékací mísy nebo do zapékacího hrnce dejte polovinu připravené „masové“ směsi.
Pokryjte polovinou plátků opečeného lilku.
Přidejte zbylou směs a pokryjte zbytkem opečeného lilku.
Posypejte polovinou směsi strouhanky s petrželkou.
Zalijte bešamelem.
Posypejte druhou polovinou směsi strouhanky s petrželkou.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na 30 minut.
Dobrou chuť!