Rubriky receptů: Hlavní chodyVeganskéZelenina
Od našeho dědy z východního Slovenska. Lahoda!
4 porce:
Těsto:
Náplň:
Ozdoba:
Náplň:
Pokud je zelí hodně kyselé, propláchněte vodou.
Vymačkejte a nakrájejte na drobno.
Poduste na rostlinném oleji (10 minut).
Dochuťte solí a pepřem.
Nechejte vychladnout.
Těsto:
Těsto zpracujte v robotu nebo ručně v míse.
Mouku smíchejte se solí.
Postupně přilévejte vodu a zpracujte těsto.
Těsto by nemělo lepit.
Pomoučete vál a těsto rozválejte na tloušťku 3-4 mm.
Hrnečkem vykrajujte kolečka.
Na kolečko umístěte cca 1 čajovou lžičku zelí, přepulte a pevně spojte okraje k sobě pomocí prstů.
Ozdoba:
Cibuli nakrájejte na drobno a orestujte na rostlinném oleji.
Veganskou zakysanou smetanu nařeďte rostlinnou smetanou, osolte a opepřete.
Dokončení:
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
Pirožky uvařte (vařte postupně, aby se Vám neslepily).
Každá várka se vaří cca 5 minut.
Ozdobte smetanou, cibulkou a opepřete.
Tip (pro vegetariánskou verzi): Místo zelí můžete jako náplň použít bryndzu nebo tvaroh se žloutkem
a solí.
Dobrou chuť!