Rubriky receptů: AsijskéHlavní chodyRýžeVeganské
V New Yorku jsem měla tu čest seznámit se v čínské čtvrti s jídlem zvaným Buddha’s Delight, které nás všechny nadchlo. Od té doby se snažím vyrobit si ho doma. Byť nemůžu říct, že by se mi podařilo na 100 % získat tu stejnou chuť, tak jsem se jí alespoň přiblížila. Na You Tube je spousta videoreceptů a všechny jsou trochu jiné, takže tady
je ten můj.
Pro tento recept se používá sušené tofu (dried tofu skin/bean curd), které miluju, ale které se u nás obtížně shání. A protože jsem svou zásobu již spotřebovala, musela jsem si najít náhradu. Můžete zvolit tofu, které vysušíte, nakrájíte a opečete. Já jsem si zrovna koupila Garden Gourmet veganské veggie nudličky, které na náš trh přinesla společnost Nestlé, takže byla ideální příležitost je vyzkoušet.
V misce jsem si připravila čajovou lžičku Tamari sójové omáčky, 1 polévkovou lžíci olivového oleje,
½ čajové lžičky škrobu kuzu, vše promíchala a nudličky nechala asi půl hodiny marinovat.
V mezičase jsem si nakrájela ½ červené cibule, ½ mrkve, 4 ks hub shitake, 50 g hub shiimeji, 100 g hub enoki, ¼ cukety a připravila si 2 polévkové lžíce bambusových výhonků, ½ čajové lžičky nakrájeného zázvoru a 1 stroužek prolisovaného česneku. Zeleninu a houby vybírám podle toho, co mám zrovna doma. Pokud nemám čerstvé houby, používám sušené jidášovo ucho. Ze zeleniny ráda přidávám také pak choy a vodní kaštany.
Pro zálivku jsem si připravila ¾ hrníčku/cup zeleninového vývaru (například má oblíbená Nahrin Zeleninová instantní polévka bez tuku), 1 čajovou lžičku Tamari sójové omáčky, 1 čajovou lžičku saké,
1 čajovou lžičku rýžového octu, 1 čajovou lžičku kokosového cukru, 1 a ½ čajové lžičky kuzu škrobu
a špetku drceného chilli.
Na pánvi jsem prvně orestovala veggie nudličky, které jsem poté přemístila zpět do misky. Do pánve jsem přidala 2 polévkové lžíce sezamového oleje, česnek a zázvor. Restovala jsem pouze chviličku,
aby se česnek nespálil. Postupně jsem přidávala připravenou zeleninu. Začněte tou, které zabere nejdelší čas změknout. Cca po 5 minutách jsem pánev zalila připravenou zálivkou, přikryla pokličkou
a nechala dalších 5 minut na mírném plamenu probublávat. Nakonec jsem do směsi přidala veggie nudličky (které mě mimochodem úplně nenadchly, příště se tedy vrátím k tofu).
Někteří do směsi vmíchají skleněné nudle. Já mám k tomuto pokrmu radši jasmínovou rýži.