Rubriky receptů: Beyond MeatHlavní chodyTěstovinyVeganské
Mac n‘ Cheese se u nás netěší takové oblibě jako v USA, ale pokud je ochutnáte, musíte uznat, že makaróny v sýrové omáčce mají něco do sebe. Zkuste si uvařit jejich veganskou verzi, nebudete litovat!
Základem Mac n‘ Cheese je omáčka a proto začneme její výrobou.
Do vody nasypte 1 polévkovou lžíci zeleninové instantní polévky bez tuku NAHRIN (či jiného Vašeho oblíbeného zeleninového bujónu) a dejte vařit 1 očištěnou mrkev, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1/4 bulvy tuřínu (případně 1 brambor) a 3 hrsti kešu ořechů.
Zeleninu a kešu vařte do měkka přibližně 45 minut.
Uvařenou zeleninu a kešu dejte do mixéru, přilijte 1 a 1/2 hrnku/cup neslazeného mandlového mléka, přidejte 3 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 čajovou lžičku francouzské hořčice, 1 čajovou lžičku sušeného česneku, 1 čajovou lžičku sušené cibule, 1 čajovou lžičku uzené papriky a 1 lžíci veganského másla.
Mixujte do té doby, než Vám vznikne hladká omáčka. Dochuťte solí a pepřem. Pokud by Vám omáčka zhoustla více, než si představujete, přidejte pár lžic vody, ve které vaříte těstoviny.
300 g makarónů uvařte ve vývaru, ve kterém jste vařili zeleninu a kešu.
Uvařené makaróny zceďte, umístěte do zapékací mísy, smíchejte s 2 na drobno nakrájenými plátky veganského sýru a s připravenou omáčkou. Takto připravené makaróny na povrchu posypte veganským parmazánem.
Zapékejte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut.
Volitelné přísady:
Pokud chcete Mac n‘ Cheese trochu ozvláštnit, přidejte 1 kus Beyond Sausage a 4 nakrájené žampióny.
Beyond Sausage na půl rozmrazte, nakrájejte na kolečka a z obou stran opečte. Přidejte 4 nakrájené žampióny a restujte další 2 minuty. Takto připravenou směs smíchejte s makaróny v zapékací míse před tím, než je zalijete omáčkou.
Dobrou chuť!