Polévka:
Polentové knedlíčky:
Znám mnoho lidí, kteří do vývaru přidávají masox, bujón nebo něco na způsob vegety. Pokud jste
se dívali na mé jiné recepty, tak už víte, že s oblibou používám Tellofix nebo Instantní zeleninovou polévku bez tuku. V tomto receptu však nic takového nenajdete, protože z mého pohledu by byla velká škoda přebít chuť vyvařené zeleniny instantními dochucovadly.
Pro zeleninový vývar jsem si připravila 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 petržel, 1 pastinák,
cca 1/5 bulvy celeru, 1 jarní cibulku, 2 snítky libečku, a do bavlněného sáčku jsem si zavázala koření –
2 bobkové listy a 5 kuliček celého pepře. Vše jsem vložila do kovového síta a vysokého hrnce, zalila vodou tak, aby bylo vše zakryto, osolila a vařila pod pokličkou přibližně hodinu a čtvrt.
V mezidobí jsem si připravila směs na polentové knedlíčky. Do misky jsem si připravila 5 polévkových lžic polenty (instantní), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, špetku soli a trochu nakrájené čerstvé pažitky. Lahůdkové droždí dodá knedlíčkům zajímavější chuť, ale pokud nejste jeho fanouškem, udělejte si knedlíčky bez něj. Směs jsem zalila trochou vody a chvíli povařila. Vodu jsem přidávala postupně, abych vytvořila kýženou konzistenci. Instantní polenta je velmi rychle uvařená, stačí dvě minuty. Konzistenci je potřeba mít hutnější tak, aby bylo možné tvarovat knedlíčky.
Slzovku obecnou, kterou do polévky přidávám, jsem objevila celkem nedávno. Připomíná mi kroupy
a v polévce je jednoduše úžasná. Považuje se za superpotravinu, která má pozitivní vliv na spoustu neduhů. Podívejte se na internet a najdete spousty článků o zdravotních přínosech slzovky. Slzovku
je potřeba alespoň hodinu namáčet a následně vařit asi ¾ hodiny. Jednoduše, až vám změkne. Já jsem slzovku vařila v osolené vodě samostatně a do polévky jsem nakonec přidala asi 5 polévkových lžic. Údajně se to nemá s množstvím slzovky zase tak přehánět. Denní příjem slzovky by měl odpovídat
40 gramům.
Tak, nyní jsme konečně vše uvařili a zbývá vytvořit finální dílo. Z vývaru jsem vyjmula zeleninu, nakrájela jsem si uvařenou mrkev a trochu pastináku a petržele (samozřejmě si nakrájejte vše, pokud vám to tak více chutná) a vložila zpět do hrnce. Přidala jsem 2 růžičky květáku, které jsem rozebrala
na malé kousky a vařila jsem dalších 10 minut. Z polentové směsi jsem vytvarovala kuličky
a vhodila je do vývaru. Jsou uvařené během chvilky. Stačí počkat, než vyplavou na povrch. Na závěr jsem přidala 5 polévkových lžic uvařené slzovky, opepřila, dosolila a ozdobila nakrájenou pažitkou.
Dobrou chuť!